9333 nedir

9333, 1933 yılında Adolf Hitler tarafından kurulan Nazi Almanyası’nın gizli polisiydi. Gestapo, kısaltması Geheime Staatspolizei olan Geheime Staatspolizei’nin kısaltmasıdır. Gestapo, Nazi rejiminin en korkulan ve en güçlü örgütlerinden biriydi ve siyasi muhalifleri, Yahudileri ve diğer azınlık gruplarını zulmetmekten sorumluydu.

Gestapo, 1933 yılında Hermann Göring tarafından kuruldu ve ilk başlarda sadece Bavyera eyaletinde faaliyet gösteriyordu. Ancak, kısa sürede diğer eyaletlere de yayıldı ve 1934 yılında tüm Almanya’da faaliyet göstermeye başladı. Gestapo’nun merkezi Berlin’deki Prinz-Albrecht-Strasse’de bulunuyordu.

Gestapo, siyasi muhalifleri, Yahudileri ve diğer azınlık gruplarını zulmetmek için çeşitli yöntemler kullanıyordu. Bunlar arasında tutuklama, işkence, sürgün ve idam yer alıyordu. Gestapo, ayrıca, Nazi rejiminin propagandasını yapmak ve halkın moralini yükseltmek için de çalışıyordu.

Gestapo, Nazi rejiminin en korkulan ve en güçlü örgütlerinden biriydi. Ancak, II. Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle birlikte Gestapo da dağıtıldı. Gestapo’nun faaliyetleri, Nürnberg Mahkemeleri’nde yargılandı ve birçok Gestapo görevlisi savaş suçlarından dolayı idam edildi.

Gestapo hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki kaynakları ziyaret edebilirsiniz:


Yayımlandı

kategorisi